KİMLİK KARAKTER VE ŞAHSİYET
İnsan, yaratılmış bir canlı olmanın ötesinde; kimliği, karakteri ve şahsiyeti olan sosyal bir varlıktır. Kişinin sahip olduğu bu kavramlar, kendinin toplum içinde yaşamını sürdürmesi açısından çok çok önemlidir.
Bu yazımda, insanın bu üç değeri ve aralarındaki ilişkiyi anlatmaya çalışacağım!
Kimlik, kişinin kendisini tanıtan ve dışarda tanındığı bir belgedir. Kişinin yaşadığı bölge, ait olduğu Millet, Devlet, Kültür ve Ailesini belirler.
İnsanın, kişisel ve sosyal iki kimliği vardır. Biri, bireysel tercihleri ve diğeri ise toplum içindeki statüsü ile hissettiği aidiyet duygusudur. Kimlik, insanın özgünlüğünü ve toplum içindeki yerini belirler.
Kimlik, insanın doğuşundan getirdiği özellikler ile Eğitim ve Sosyal çevreden edindiği deneyim ve tecrübelerden oluşur. Aynı zamanda sen kimsin sorusuna verilen bir karşılıktır.
Karakter, İnsanın doğuştan itibaren belirli zaman dilimleri içinde kazandığı ahlaki değerler, davranış kalıpları ve tutumlar bütünüdür. Bireyin toplum içindeki davranışları ile sergilediği duruş, doğruluk, hakkaniyet, sabır ve sorumluluk gibi değerleri karakterini gösterir.
Karakter, kişinin doğuştan itibaren deneyimleri, eğitimi ve karşılaştığı ve maruz kaldığı olaylar sonucunda gelişip şekillenen bir insanlık vasfıdır. İnsan dünyaya gelişi ne şekilde olursa karakteri sonradan oluşur ve değişir. Sağlam bir karakter, insanın yaşamında karşılaştığı olaylar ve güçlükler karşısında dik durmasını ve doğrular karşısında doğru bildiği yolda yürümesine vesile olur.
Şahsiyet, insanın biyolojik, fizyolojik, psikolojik ve manevi yapısını ifade eder. Başka bir ifade ile kimlik ve karakterin bileşimidir. Şahsiyet, insanın sadece kimliğini değil, nasıl bir insan olduğunu göstermesi açısından da çok önemli bir değerdir. Güçlü bir şahsiyet, insanın kendi değerlerine sahip çıkmasını, başkasının etkisinde kalmamasını ve sağlam bir duruş sergilemesini sağlar.
Şahsiyet, insanın iç dünyasını, düşünce ve fikri yapısını, duygularını, dış dünyaya bakışını ve sergilediği duruş ve davranışlarını kapsar. İnsanı insan yapan önemli üçlüden, KİMLİK kitabın etiketi, KARAKTER kitabın kapağı ve sayfaları, ŞAHSİYET ise içinde yazılanlar ve anlatılanlardır.
Dürüst bir insan olmayı benimsemiş kişilerin karakteri, dürüstlük değerlerine göre şekillenir. Ancak dürüstlüğünü, yalnızca belirli bir ortamda ve konuda değil de, hayatının her alanında sergiliyorsa, buda insanın şahsiyetini oluşturur.
Sonuç olarak, Kimlik, insanın aidiyetini, karakter ahlâkî değerlerini, şahsiyet ise bütün kişiliğini ifade eder. Sağlam bir şahsiyete sahip olmak için kimlik bilinci ile güçlü bir karaktere sahip olmak gerekir.
Kimlik, Karakter ve Şahsiyet, insanın hem kendisiyle hem de çevresiyle uyum içinde yaşamının devamı ve toplum içindeki konumunun oluşumundaki önemli değerlerdir.
HOŞÇA KALINIZ.
12 Şubat 2025