Menopoz döneminde kalp hastalıklarına dikkat
Gaziemir Belediyesi’nde görev yapan Uzman Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, menopoz döneminde
artan kalp damar hastalıklarından korunmaları için kadınlara beslenme önerilerinde bulundu.
Gaziemir Belediyesi’nin Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Uzman Diyetisyen Selin Gürler
Durmaz, Dünya Menopoz Günü’nde kadınlara beslenme önerilerinde bulundu. Menopoz döneminde
östrojen hormonunun azalması sonucu kadınlarda kalp damar hastalıklarının yüzde 60 oranında
arttığına dikkat çeken Durmaz, doğru beslenmeyle hastalık riskinin azaltılacağını dile getirdi.
Durmaz, “Menopozda artan kalp hastalıklarına karşı doğru beslenilmeli. Toplam yağ, doymuş yağ ve
kolesterol içeriği düşük bir diyet uygulanmalı. Lif/posa, kolesterol öncüsü safra asitlerinin kana
geçmesini önlediği için posa tüketimi artırılmalıdır. Posa/lif oran yüksek sebze, meyve, baklagiller ve
tam tahıl tüketimine özen gösterilmelidir. İdeal ağırlık korunmalı ve egzersize özen gösterilmelidir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre haftada en az 150 dakika yürünülmelidir. Tuz tüketimi
azaltılmalıdır. Günde 1çay kaşığı tuz kullanılmalıdır. İşlenmiş etlerden ve kızartmalardan uzak
durulmalıdır. Fazla protein alımı ve asitli içeceklerin tüketimi böbreklerden kalsiyum atımına neden
olduğu için dikkat edilmelidir. Sıvı tüketimi artırılmalıdır. Omega 3 kandaki trigliserit düzeyini
düşürür. Balığın haftada 2 kere tüketilmesi önemlidir. Bitkisel kaynakları ise ceviz, ketentohumu ve
semizotu gibi besinlerdir. 17.00’den sonra kafeinli içecekler tüketilmemelidir” diye konuştu.
Kilo kontrolü için egzersiz ve beslenme önemli
“Menopozda günlük beslenme düzeni ve alınan kalori miktarı değişmese de bel çevresinde yağlanma
başlar. Bu sebeple sağlıklı beslenme ve egzersizin önemlidir” diyen Durmaz sözlerine şöyle devam
etti:
“Bazı kadınlar daha önce hiç kilo alımı yaşamasalar bile menopoz döneminde ağırlıkları artabilir.
Nedeni hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak azalan metabolik hız, yani vücudun harcadığı
enerji hızıdır. Her gün 30dk yürüyüş, basit ağırlık kaldırma egzersizleri, kas güçlendiren hareketler
ve yaz aylarında güneş ışığından faydalanmak önemlidir. D vitamini kalsiyum emilimi için
önemlidir. Menopozun artı tarafı vücudun demir ihtiyacının azalmasıdır. Böylece demir yetersizliği
riski de azalır.”
Kemik kayıplarına dikkat
Hormon değişiklikleri nedeniyle kemik kayıplarına dikkat çeken Durmaz şu önerilerde bulundu:
“Yapısal olarak östrojenik aktiviteye sahip bitkisel bileşenlere fitoöstrojen denir. Soya, nohut
baklagiller ve yağlı tohumlarda bulunur. Soya ve ürünleri ise yüksek oranda fitoöstrojen içerir.
Ayrıca yine bu hormonun değişikliği kemik kaybını hızlandırır. Kemik dokusunun temel minerali
kalsiyumun yaşlanma ve menopozdaki östrojen eksikliği sonucu kalıcı olarak kaybedilmesine
osteoporoz denir. Kalsiyum kaybı 35 yaşından sonra başlar. Menopoz döneminde kalsiyum ihtiyacı
artar. Kemik kaybı yaşlanmanın bir parçasıdır. Bu nedenle kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir,
kefir, yumurta sarısı, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, balık, bazı meyveler ve
pekmez beslenmemizde önem taşır.”